képsor

Tisztelt Horgásztársak!

 

Többen érdeklődtek, hogy büntetik-e a váratlanul érkező halőrök, ha a horgászkészséget beszedve a saját stégéről valaki elmegy „rövid időre” és a szákjában otthagyja a halat?

 

Tájékoztatok mindenkit, hogy a módosított 2019 január 1-től hatályos halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény, ilyen esetekre egyértelműen határozza meg a dolgokat.

Az ehhez kapcsolódó 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet (Vhr.) szerint "A horgászati tevékenységet folytató személy, egyidejűleg legfeljebb a területi jegy szerint 2 napi darabszám- és mennyiségi korlátozásnak megfelelő mennyiségű, a (14) bekezdésben foglaltaknak megfelelően élve tartott vagy a (16) bekezdés szerint elpusztított halat kizárólag a horgászatához használt vízi járművön vagy horgászhelyén és legfeljebb 48 órán át tárolhat addig,amíg maga is a helyszínen tartózkodik.

 

 

Tudni kell, hogy a törvény és rendelet 2019 évi szigorítása miatt, az egész ország területén egy mindenki által elfogadott ellenőri méltányosság tapasztalható azokra a nevesített dolgokra, amelyek - nevezzük talán a legegyszerűbben, precedens értékűek- korábban nem voltak kiemelve.

Az ilyen esetek tekintetében ellenőrzéskor a halőr helyszínen dönt, figyelembe véve a körülményeket. Ő jogosult erre, mivel hatósági jogkörrel van felruházva. Dönthet figyelmeztetés mellett is, de akár a törvény alapján szankció bevezetése mellett is. Ez az ő kompetenciája, nem átruházható felelősség!

 

Az ügy elbírálására vonatkozó központi állásfoglalás kiadásáig, problémák elkerülése érdekében kérjük, mindenki erre figyeljen oda!

 

Vezetőség

2019.03.29

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kövess bennünket!

mvg képsor

© MVG HE - Magyar Vagon és Gépgyár Horgász Egyesület 1948.